Aanstaande zondagochtend, 8 juli, besteed ik in De Ochtend van 4 op Radio 4 extra aandacht aan Jan van Gilse. In 1941 zou Jan van Gilse de wereldpremiere dirigeren van de ‘Treurmuziek’ uit ‘Thijl’ bij het Concertgebouworkest. Echter, hij bedankte voor de uitnodiging, omdat het orkest inmiddels geen Joodse musici meer kende. Al eerder gaf Van Gilse blijk van zijn onwrikbare principes.
Jan van Gilse trok zich daarna terug uit het openbare muziekleven. Hij en zijn vrouw doken onder, als laatste adres in het huis van de componist Rudolf Escher. Daar overleed Jan van Gilse in 1944. Gebroken door de dood van zijn beide zoons (waaronder Maarten, die tot dezelfde verzetsgroep behoorde als Truus van Lier), beiden terechtgesteld door de Duitsers.

De uitzending is nogal vroeg op zondag… 07.00u, daarom heb ik ook een Spotify-afspeellijst gemaakt; JanvanGilse. Van harte uitgenodigd om te luisteren!

<iframe src="https://open.spotify.com/embed/user/1112158159/playlist/2qq8Vrqrqu7KAMowQt0lvw" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>